Scania-Vabis årgang 1965 overtaget
Skrevet d 12/08 2017

Danmarks Busmuseum blev i løbet af sommeren tilbudt en 42-personers Scania-Vabis BF56-54 årgang 1965 med karosseri fra J. Ørum-Petersen, der længe har stået adskilt i en lade i Nordjylland, hvor den nu er blevet husvild. Bussen er oprindeligt leveret som bybus med bagdør til Johs. Andersen i Hillerød. I 1978 kom den til Erling Secher i Rostved, hvor den fik bagdøren blændet, og rutebil-stole isat. I 2008 kørte Secher den til HMK i Hjørring med henblik på at få et tilbud på renovering, men grundet en kommunikationsbrist igangsatte HMK en demontering af stole, vinduesruder og sidebeklædningsplader, hvilket blev grundlag for en tvist som siden er gået i hårknude. Bussen vil nu blive hentet til Danmarks Busmuseum

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Bogen har flere end 600 illustrationer hvor vi bl.a. kommer igennem mange af DSBs bustyper, som denne Morris med DOMI-karosseri fra 1949. Foto: Svend E. Ersgaard.
Ny bog: DSB rutebiler - fra Statsbanerne til Combus
Skrevet d 10/07 2017

De fleste husker bestemt DSBs røde rutebiler, og reagerer måske med gru når de hører ordet "Combus".

Og da hele 11 af Danmarks Busmuseums busser har DSB eller Combus som del af sit generalieblad, er der tale om et interessant og relevant hedengangent busselskab, der længe har fortjent sit eget historiske tilbageblik.

Det kommer nu! Her d. 17. juli udsender forlaget J-bog nemlig en ny bog om DSB og Combus, "DSB rutebiler - fra Statsbanerne til Combus" forfattet af Jens Birch og Ole Gold.

Gennem 208 sider og flere end 600 illustrationer fortæller bogen beretningen om DSBs bustrafik, fra starten i Sønderjylland i 1932, til dets endeligt, med salget af Combus til Arriva for kr. 100.- i 2001.

Hvilket er en lang beretning med både 1930-ernes krig imellem de private rutebilejere og baneselskaberne, besættelsens vanskeligheder, bussernes tagen over ved efterkrigstidens banenedlæggelser, 1960-ernes og 1970-ernes smalhals fordi folk fik bil, omstillingen til landets største trafikselskabs-entreprenør i 1980-erne og 1990-ernes licitationer og "volumensyge".

Fra 20. juli kan bogen også købes på Danmarks Busmuseum.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Bushistorisk Selskab viste flaget med XS91967, en Mercedes-Benz med Ørum-Petersen-karosseri årgang 1974.
Deltagelse ved Silkeborg Veteranrally
Skrevet d 11/06 2017

Det blev uden en bus fra Sjælland, da Bushistorisk Selskab deltog i Silkeborg Veteranrally d. 10. juni. Alle driftsklare busser i Skælskør var nemlig ude på forskellige bestillingskørsler, den netop indregistrerede MAN-VW/Alubus var eksempelvis ude at køre til Villa Gallina med et fødselsdagsselskab. Den til deltagelsen dedikerede Chevrolet Six årgang 1931, er endvidere ikke blevet færdig på værkstedet i Bårse, hvor den er ved at få monteret ny motor. Mercedes-Benz-bussen med Ørum-Petersen-karosseri bosiddende i Herning var derfor den eneste bus som Bushistorisk Selskab deltog med. Silkeborg Veteranrally bød på en interessant række interessante busser med dansk henh. norsk fortid, foruden de mange historiske lastbiler fra ind- og udland, der er grundstammen i orienteringsløbet. En velrestaureret traktor syntes at være en solid trend iblandt de historiske laster, bl.a. sås Buch og Fordson iblandt, bl.a. en med Perkins dieselmotor.
Silkeborg Veteranrally var naturligvis et stort tilløbsstykke, på denne store veterantræf-lørdag, hvor flere kom ilende, efter at have været officials ved andre veteranbiltræf.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Pariserbussens Café var et velbesøgt indslag aftenen igennem. Foto: Lars Ersgaard
Otte busser og to busruter ved Drengerøvsaftenen.
Skrevet d 27/05 2017
Ved Drengerøvsaftenen i Skælskør d. 26 maj deltog vi ikke blot med Pariserbussens café, opstillet sammen med Volvo B11-bussen, Steyr-bussen og Scania/VBK-bussen. Parkeringsruterne vi kørte, omfattede nu to, idet Drengerøvsaftenen nu er så velbesøgt, at Skælskørhallens parkeringspladser risikerer at melde udsolgt. Derfor inddroges også parkeringspladsen ved Kobæk Strand, og vi kom dermed til at køre to ruter, den gammelkendte Bakkenborgvej-Skælskørhallen, og den nye rute Gammeltorv-Kobæk Strand. Til Skælskørhallen kørte DBJ-bussen og Mercedes-Benz/JØP-bussen der var hentet til fra Herning. Til kobæk kørte SAS-bussen og Alubussen, som vi fik indregistreret i tirsdags efter 11 måneders restaurering.
 
Drengerøvsaftenen var igen i år et særdeles velbesøgt arrangement, ikke mindst hjulpet af vejret og også kalenderen, idet Drengerøvsaftenen i år faldt på en klemdag. Der var også masser at kigge på, veteranbiler, dollargrin, hot-rods, motorcykler, knallerter, traktorer m.v.
 
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
På Gammeltorv ved Drengerøvsaftenen d. 26. maj 2017. Foto: Lars Ersgaard.
Alubus indregistreret
Skrevet d 27/05 2017
Efter 11 måneders restaureringsarbejde er der kommet nummerplader på den MAN-VW med Alubus-karosseri årgang 1981, som Danmarks Busmuseum modtog fra Busbladets redaktør Lars Ersgaard d. 25. juni 2016.
 
23. maj 2017 blev bussen synet, godkendt og indregistreret, og fik registreringsnummeret AW80415. Allerede dagen efter var der bud efter den til en sidsteskoledagstur for en 9.-klasse. Ved drengerøvsaften d. 26 maj, var den en af de fire busser, som vi havde indsat på de to parkeringspladsruter vi kørte, Bakkenborgvej-Skælskørhallen og Gammeltorv-Kobæk Strand.
 
I løbet af de 11 måneder er bussens bremser renoveret, og der er også blevet sat skik på bussens el-anlæg. Endvidere har bagagerumsklappen fået et nyt gummihængsel.
 
Med sin størrelse, 8,25 meter lang og 29 siddepladser, er det samtidig en bus med en god størrelse, der samtidig kan komme ind næsten overalt.
 
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Den overdragede buspark omfatter ti busser fra 1986 til 1991, hvoraf Busbevarelsesgruppen har fået flere af dem heloplakeret. Foto: Lars Ersgaard
Ti busser overdraget fra Busbevarelsesgruppen
Skrevet d 21/05 2017

I maj faldt overdragelsesaftalen på plads m.h.t. Busbevarelsesgruppens overdragelse af sine resterende ti busser til Danmarks Busmuseum. Indtil sommeren 2018 er busserne opmagasineret i Busbevarelsesgruppens lejede koldhal i Alsted, hvor Busbevarelsesgruppen og Danmarks Busmuseum deles om lejen. Herefter sker deres opmagasinering, udstilling og kørsel i regí af Danmarks Busmuseum i Skælskør.

Busbevarelsen har publiceret en pressemeddelelse herom, se den på http://bushistorisk-selskab.dk/BBGpresse21maj2017.pdf

 

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Der var naturligvis indsat veteranbus fra Jylland. Foto: Lars Ersgaard
Generalforsamling i Skælskør
Skrevet d 20/05 2017

Bushistorisk Selskabs generalforsamling fandt sted d. 20. maj i Danmarks Busmuseums lokaler.

Som sædvanligt var det velbesøgt, da det også er her, at man møder sine gamle venner fra bus-interessen.

Der var arrangeret et morgenmadskaffebord for dem som ankom tidligt, ligesom der naturligvis var veteranbusforbindelse fra Jylland.

Dirigent var Michael Brandt-Nielsen, der med sin sædvanlige lune, fik dirigeret generalforsamlingen sikkert igennem alle punkterne.

Bestyrelsen havde stillet en mindre kontingentforhøjelse som forslag, motiveret i ønsket om at kunne levere et bedre Busbladet, og det blev tiltrådt.

Vi havde samtidigt lidt rokade på suppleant-posterne, idet Henry Hansen ikke har ønsket genvalg. I stedet indtræder Jens Carl Jensen, en af vores utrættelige frivillige mekanikere på værkstedet.

Det blev samtidig lejlighed til en pæn afsked med vor bogholder Grete Hansen, der nu har valgt otiummets veje.  

Vi fik en lækker treretters menu med bl.a. smuldermør oksesteg og citronfromage som dessert.

Og derefter, og frem til den afsluttende kaffe, var vi på udflugt til bl.a. Vasebro med to af veteranbusserne, Pariserbussen og Scania BF 86-bussen.

Alt i alt var det et vellykket arrangement, ikke mindst forberedt og orkestreret af vore mange aktive frivillige, som vi skylder stor tak.
 
 

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
26. og 27. august er igen termin for at veteranlastbiler og -busser samles i Skælskør.
Program til Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler i august
Skrevet d 07/05 2017
Nu er planlægningen af vort store "Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler" 26. og 27. august kommet så langt, at der nu er udkommet et foreløbigt program.
 
Se det her: http://bushistorisk-selskab.dk/events/Program_NordiskVeterantr_26og27aug2017_OVA4.pdf
 
Husk at i år starter vi fra Danmarks Busmuseum på Fabriksvej nr. 1 i Skælskør.
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
I værkstedet arbejdede vi med at reparere MAN-VW/Alubusens bremser så vi kan komme i mål med at få den synet.
Maj-arbejdslørdag med grillpølser
Skrevet d 06/05 2017

Maj måneds arbejdslørdag bød på en masse aktivitet både med at rengøre og klargøre busser til dagens kørsler, pleje af udearealerne, reparationer på busserne, samling og sortering af arkivsagerne og meget mere. Det var naturligvis ikke muligt uden en god frokost, og i dag foregik det i solgården, med på stedet grillede pølser.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Danmarks Busmuseums Scania BF 86, første gang på Swap-Meet på Andelslandsbyen.
Scania BF 86 på Swap-Meet på Andelslandsbyen.
Skrevet d 30/04 2017

30. april var der det store Swap-Meet-stumpemarked og veteranbiltræf på frilandsmuseet Andelslandsbyen i Nyvang ved Holbæk. I denne forbindelse havde vi arrangeret en udflugt for vore arbejdslørdage-frivillige i Skælskør, i den nyindregistrerede Scania BF 86 fra 1976.

Det gode vejr med klar blå himmel medvirkede til, at der var en stor deltagelse af veteranbiler.

Derved kunne man rigtigt gå på opdagelse, idet der var parkeret veteranbiler i enhver en krog. Ikke blot de velkendte klassikere, også de mere sjældne og ukendte biltyper, havde fundet vejen forbi.

Ligeledes kunne man se hvordan de veteranbilrestaurerende deltagere gjorde fund på stumpemarkedet, kom gående med lige fra dæk til karosseridæk på skuldrene, til hvad de sikkert gerne vil vise frem på kommende swap-Meets.

Der var åbent i mange af andelslandsbyens historiske butikker og værksteder, hvorved der var noget at se på for alle køn og aldre.
 

Busbladet 86 og betaling af kontingent 2016/17
Skrevet d 10/04 2017

Der er brev på vej med faktura på kontingentopkrævning. Firmaet som distribuerer Busbladet har ændret indpakning af Busbladet. Det medførte at fakturaen ikke kunne lægges ind i Busbladet, men det glemte firmaet at meddele mig. Beklager, men firmaet har meddelt her til morgen mandag, at breve med faktura er indleveret til post fredag d. 7. april. Hilsen og god påske. Ole Vang

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Vi fik bl.a. motioneret vor Scania-Vabis BF 86, der for nyligt er blevet indregisteret og dermed klar til sommersæsonens kørsler.
Busmuseum - byggeplads
Skrevet d 01/04 2017

2017-sæsonens første åbningsdag 1. april faldt sammen med aprils arbejdslørdag, og tydeligt hør- og mærkbart var arbejdet med at etablere et handicaptoilet, til vore mange gæster i kørestol. Foruden det, var vi ca. 15 fremødte i gang med at få ordnet en toppakning, arrrangere arkiv og reservedelslager, rengøre busser og lokaler, og trimme beplantningen til sommersæsonen - typisk for de meget forskelligartede opgaver på Danmarks Busmuseum, så forskelligartede, at alle kan være med.
 

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Den gamle Mercedes-Benz med Ørum-Petersen-karosseri i Hal C
BHS på to stande på Transportmessen i Herning
Skrevet d 24/03 2017

På Transportmessen Transport 2017 i Herning fik vi etableret hele to stande.

I hallen med veteranlastbiludstilling og fjernstyrede model-lastbiler, Hal C, fik vi placeret den gamle Mercedes-Benz med Ørum-Petersen-karosseri fra 1974. Den var naturligvis ikke den eneste gamle Herning-byggede bus i Hallen, idet en gammel Scania-Vabis årgang 1961 fra Ansager Turist også var kørt derind.

I Busmessens hal, Hal H, fik vi opbygget en lille informationsstand med billeder af de busser vi gennem tiden har fået samlet ind, plus indmeldelsesskemaer og flyveblade om museets åbningstider.
 

Dodge Brothers-bus årgang 1928 til museet - plus midler til klargøring
Skrevet d 07/03 2017

I slutningen af 2016 har Danmarks Busmuseum købt en Dodge Brothers-bus årgang 1928, med åbent karosseri med kaleche og plads til 12-14 passagerer.

Den har oprindeligt kørt som turistbus i København, dengang man anvendte turistbusser uden tag. En artikel herom kan man se i Busbladet nr. 52.

Hvad der har gjort det muligt at købe bussen, er især den indsamling af midler, der igangsattes i november.

I februar har Trelleborg Fonden endvidere doneret Danmarks Busmuseum kr. 25.000.-, der vil gå til at bussen kan blive samlet, lakeret og klargjort, sådan at den kan være køreklar til sommersæsonen i 2019.   

Se mere om donationen fra Trelleborg Fonden på sn.dk, link til artikel herom:
http://sn.dk/Slagelse/Busmuseet-modtager-donation-og-bruger-den-paa-nyindkoebt-bus/artikel/635902

Se artiklen om den oprindelige indsamling på VD Online, link til artikel herom:
http://www.vdonline.dk/Skaelskoer/Vil-du-vaere-med-til-at-koebe-en-bus/artikel/7342

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Leyland-DAB 7-5-TL11/3 årgang 1983 her set hos Keld Holm på en businteresserede-udflugt på Bornholm i juni 2012.
Busser hentet hjem fra givere
Skrevet d 04/03 2017

I februar blev to af Danmarks Busmuseums busser, der hidtil har stået hos giverne, hentet til Skælskør. Nemlig Leyland-DAB serie 6 type 6-bussen årgang 1982 fra Klaus Gotschalk, Ryomgård og Leyland-DAB 7-5-TL11/3-bussen årgang 1983 fra Keld Holm i Allinge.

Industrivej 25 solgt
Skrevet d 04/03 2017

I marts fik vi forhandlet et salg på plads m.h.t. vort hidtidige domicil på Industrivej 25. Køber er vor hidtidige lejer Jonssons A/S i Skælskør.

Medlemskab af Sammenslutningen af Lokalarkiver
Skrevet d 04/03 2017

Bushistorisk Selskab har tegnet medlemskab af Sammenslutningen af Lokalarkiver (SLA) i Danmark. Årsagen er, at vi i BHS har ønsket at gøre opmærksom på vor eksistens hos lokalarkiver overalt i Danmark. Baggrunden er, at BHS gerne vil have fingre i bushistorisk materiale, som lokalarkiver – måske af pladshensyn – ønsker at skille sig af med. Der er imidlertid ikke mindre end ca. 600 lokalarkiver spredt over det ganske land, og i stedet for at kontakte hver enkelt, har vi nu tilmeldt BHS til SLA, hvor også næsten alle lokalarkiver har medlemskab. I Sammenslutningens medlemsblad i december, fik vi lejlighed til at præsentere os og Danmarks Busmuseum. Lokalarkiver har nu mulighed for at se mere om BHS og omvendt.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Der blev skiftet batterier på både ledbussen og den røde Leyland-DAB serie 9.
Årets første arbejdslørdag blev indendørs
Skrevet d 07/01 2017

På grund af frost og sne indbød årets første arbejdslørdag ikke til udendørsaktiviteter, andet end sporadiske motionskørsler på pladsen. Men indendørs var der aktivitet i mange af museets lokaler, grundet det flotte fremmøde, og den to sider lange spiseseddel af vedligeholdsopgaver vi var blevet fremsendt og kunne vælge os ind på. På begge pladser på værkstedet og i hallen var der vedligeholdelse og reparation igang af busserne. Også receptionsafsnittet var inddraget til aktiviteter, og naturligvis var kontoret og køkkenet i fuld sving til frokost og kaffe. Her viser vi lidt billeder fra dagen, denne årets første arbejdslørdag.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Glædelig jul og godt nytår
Skrevet d 20/12 2016
Med disse julekort-billeder af vor julepyntede pariserbus, i det lige så julepyntede Skælskør, optaget af vor museumsdirektør Ole Vang, vil Bushistorisk Selskab og Danmarks Busmuseum ønske alle vor bushistorie-interesserede medlemmer og interessenter en glædelig jul og et godt nytår.
 
Vor pariserbus har allerede nu haft temmeligt juletravlt, med julecafé på Svanetorvet i decembers weekender op til jul. 
 
Vore busser holder forresten ikke stille juleaften, idet vi kører tilbringerkørsel for Foreningen Juleaftensgruppen i Skælskør, der nu på tredie år arrangerer juleaften for 200 juleløse i Det Røde Pakhus i Skælskør.
 
Vor julehilsen skal derfor også lyde til de mange initivativrige mennesker og foreninger i Skælskør og omegn, der slutter op om det, lige så snart nogen har en fået en god idé, noget vi bushistorie-interesserede også nyder godt af.
 
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Køge Torv.
DBJ-bussen til måske sidste "Juleskibet"
Skrevet d 04/12 2016

Også i år kørte vi tilbringerbus fra Køge Torv og Køge Station til "Juleskibet", den bornholmske markedsplads på færgen Povl Anker, hvor kunsthåndværkere og fødevareproducenter udstiller og sælger deres produkter.

Denne gang var det med DBJ-bussen fra 1967, den gamle Leyland Tiger Cub, der nu har fået repareret styretøj. Sidste år måtte vor Leyland-DAB serie 2 fra 1975 vikariere.

Selvom besøgstallet på "Juleskibet" to timer før lukketid søndag havde rundet de 6000, er det sandsynligvis den sidste gang det gennemføres.

Danske Færger A/S i Rønne, der hidtil har besejlet Bornholm, har nemlig tabt besejlingen til Mols-Linien A/S i Århus, da Mols-Linien A/S bød ind med billetprisreduktion på 51% mod Danske Færger A/S 44%.

Og da Danske Færger A/S har stillet færgen Povl Anker til rådighed for "Juleskibet" med henblik på at stimulere det efterfølgende års trafik til Bornholm, og nu ikke mere skal besejle øen, har man valgt ikke at stille Povl Anker til rådighed  i 2017.
 

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Jens Birch fortalte enthusiastisk om Sorø Karosserifabrik, helt tilbage fra dengang hvor stifteren Aksel Andreasen stod i lære hos sin far på Pedersborg Vognfabrik.
Julemøde i Valby sammen med Busfronten
Skrevet d 03/12 2016

3. december holdt vi fælles jule-medlemsmøde i Valby Kulturhus sammen med Foreningen Busfronten.

Det var naturligvis med præsentation af en hel masse historiske bus-billeder.

Jens Birch havde forberedt og fremførte BHS' indslag, der var beretningen om Sorø Karosserifabrik, med visning af halvtandethundrede billeder om karosserifabrikken, og de mange rute- og turistbusser man har bygget, helt tilbage fra karosserifabrikkens først byggede køretøj, en trækvogn af fornemste kvalitet.

Foreningen Busfrontens havde hele to indslag. Thomas Hildebrandt har i slutningen af november gennemkørt Movia-området for at optage en masse busser i trafiksituationer, der ikke vil kunne opleves efter køreplansskiftet her i december.

Thomas de Laine medbragte en samling ældre busbilleder helt tilbage fra 1970-erne.

Til den tilstødende højtid var det naturligvis med traktement med gløgg, kaffe og æbleskiver, ligeledes var det muligt at erhverve julegaver til businteresserede; bøger fra J-Bog.
 

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Setra 215HM-bussen var en af de busser der fik et eftersyn, for at sikre at intet sætter sig fast i løbet af vinteren. Foto: Lars Ersgaard.
Arbejdslørdag i november
Skrevet d 06/11 2016

Den 5. november holdt vi arbejdslørdag på Danmarks Busmuseum, primært med at få rørt og frostsikret busserne, samt klaret forskellige mindre reparationer på dem inden frosten sætter ind. Men der blev bl.a. også arbejdet med at sætte galleriskinner op inde i udstillingslokalerne, tilse varmeanlægget, og forsyne Busbladets forfattere med billeder fra arkivet.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Ny bog om Sorø Karosserifabrik
Skrevet d 07/10 2016
Jens Birch har forfattet en bog om Sorø Karosserifabrik, der udkommer her d. 10. oktober. 
 
Bogen er beretningen om Aksel Andreasens karetmagerværksted, der etableredes i 1918, og fordi Aksel Andreasen interesserede sig for biler, hurtigt blev specialiseret i at bygge buskarosserier, og derefter blev Sjællands nok førende buskarosserifabrik, der nåede at bygge flere end 800 busser, plus person- og lastbiler, indtil man valgte at lukke i 1983. 
 
Foruden beretningen om karosserifabrikken, rummer bogen mange beretninger om datidens buskarosseribygning. 
 
Ligeledes har bogen en stor billedkavalkade af forskellige busser bygget af Sorø Karosserifabrik fra 1920-erne og helt op til 1970-erne. 
 
Bogen, som er udgivet af forlaget J-Bog, kan naturligvis købes her på vor hjemmeside, http://www.bushistorisk-selskab.dk/boeger/, se nederst. 
 
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Roskilde Rutebilstation i begyndelsen af 1930-erne. Til højre Jens Ebbe Martin Knudsens Chevrolet årgang 1929, som han købte i 1933 sammen med Roskilde-Greve-ruten, og gav i bytte for en ny Chevrolet Six i 1934.
Dias fra Knudsen Bussen i Roskilde
Skrevet d 28/09 2016

I Busbladet nr. 2, 3 og 4 berettede Claus Hansen om Jens Ebbe Martin Knudsens og derefter Kurt W. Knudsens rutebilforretning Roskilde-Tune-Greve. Nu har vi fra Jonas Bruun, der har kendskab til familien, leveres os nogle interessante indscannede rutebil-dias fra familiens arkiv. Vi viser her nogle eksempler.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
På Scania/Ørum-Petersen-bussen fra 1976, blev luftsystemet efterset. Foto: Lars Ersgaard.
Arbejdslørdag med synlige resultater
Skrevet d 10/09 2016

Den 10. september havde vi arbejdslørdag, med en lang spiseseddel af vedligeholds- og rengøringsopgaver tilrettelagt af forretningsfører Ole Vang, hvoraf vi frivilligt fremmødte nåede en pæn del. Samtidigt var det en arbejdslørdag som åbenbarede en hel del vellykkede karosserireparationsresultater; rust var erstattet med ny plade, låger var sat på igen m.v. Hvad vi opnår er dermed ikke alene vellykkede arrangementer med de køreklare busser, men også at de ikke-køreklare konstant er i bevægelse imod på sigt at kunne komme i trafik.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Busserne var kørt ud i dagens anledning.
Åbent hus den 28. august
Skrevet d 30/08 2016

Dagen efter vort Nordisk Veterantræf for busser og Lastbiler lørdag d. 27 august, holdt vi Åbent hus på Danmarks Busmuseum i Skælskør. Her kunne man genopleve mange af indslagene fra gårsdagens veterantræf, såsom levende musik ved Pia og drengene, fjernstyrede biler fra RC Truckteam, pølsevogn og fadølsbar til dagens frokost, mobil F16-flysimulator og samtidigt besigtige Danmarks Busmuseum. Vi gav gratis adgang på dagen. Derved fik vi besøg af mange gæster dagen igennem.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
De deltagende køretøjer blev opmarcheret hos Statoil/Circle K i takt med de ankom.
Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler - Ankomsten hos Statoil/Circle K
Skrevet d 30/08 2016

Lørdag den 27. august holdt vi vort Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler som led i vor veterantræf-weekend med efterfølgende åbent hus på Danmarks Busmuseum søndag d. 28. august. Startstedet lå hos Statoil/Circle K på Næstvedvej, hvortil der også var ankomst, udlevering af startnumre og rutekort, og morgenmad inde i Skælskør Autoelektros værksted.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Kl. 9 sendte Ole Vang køretøjerne afsted i årgangsrækkefølge.
Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler - Starten
Skrevet d 30/08 2016

Starten skete kl. 9.00, hvor vor forretningsfører Ole Vang sendte de 20 deltagende køretøjer ud på ruten i rækkefølge efter køretøjernes årgang, med de ældste køretøjer først.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Det var en dag med smukt vejr, som det her ses gennem tagvinduerne på vor SAS-bus.
Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler - Ruten
Skrevet d 30/08 2016

Ruten, udarbejdet af Ole Vang, gik langs naturskønne veje omkring Skælskør. Vi anvendte også private veje, som vi havde fået åbnet eksklusivt til veterantræffet, efter aftale med godserne. Dermed indgik veje, som de færreste kunne kende i forvejen.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Hvordan var det nu med Volvo-lastbilers typenumre og -typenavne?
Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler - Posterne
Skrevet d 30/08 2016

Undervejs var der en række poster, hvor der skulle løses opgaver, hvor der både skulle bruges behændighed, praktisk erfaring og historisk viden. De historiske spørgsmål var forestået af Jens Birch.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Målstedet var Skælskør Havn, hvor de deltagende køretøjer opstilledes.
Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler - Målområdet
Skrevet d 30/08 2016

Målområdet var Skælskør Havn, hvor de deltagende køretøjer kom til at indgå i en stor historisk trafikudstilling, hvor der samtidigt var mulighed for frokost og underholdning i ventetiden, via pølsevogn, øl/kaffetelt,  hoppeborge og fjernstyrede køretøjer ved RC Truckteam i Roskilde.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Kl. 15 annoncerede Ole Vang deltagernes placeringer.
Nordisk Veterantræf for Busser og Lastbiler - Afslutningen
Skrevet d 30/08 2016

Afslutningen på dagen var annoncering af deltagernes placeringer, uddeling af gaver fra lokale sponsorer og til aften festmiddag i Det Røde Pakhus med levende dansemusik ved Pia Kupiec med band.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Bussen ved Allinge-Sandvig en gang i juli 2010. Foto: Lars Ersgaard
Bus fra BAT
Skrevet d 14/08 2016
I august fik vi til Danmarks Busmuseum hentet en volvo B10M med Aabenraa-karosseri årgang 1999 på Bornholm, der siden 2009 har kørt hos BATs operatørselskab BAT-drift. 
 
Bussen er nemlig en af de 22 brugte busser fra Århus Sporveje, som BAT købte i 2009 til etablering af sit nye operatørselskab BAT-drift, som man oprettede til varetagelse af den regionale bustrafik efter Iversen-konkursen samme år.
 
Bussen fremstår stort set som en original Århus-bybus, blot med nødvendige tilføjelser af hensyn til trafikforholdene på Bornholm, med eftermonteret bagagebærer af hensyn til øens mange passagerer med cykel.
 
Det har længe været BATs ønske, at en af de busser kom til Bushistorisk Selskab, og det er nu realitet ved at bussen nu er udstillet på Danmarks Busmuseum.
 
Bussen er tidligere Århus sporveje nr. 359, hos BAT-drift nr. 721.
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Steyr-bussen blev klargjort til syn. Her ses den i værkstedet. Foto: Lars Ersgaard.
Arbejdslørdag 6. august
Skrevet d 07/08 2016

Vi var omkring 15 fremmødte til arbejdslørdagen d. 6. august, hvor der aktiviteter i gang lige fra havearbejde på udearealerne, til sortering og påpladssætning i arkivet.

Ligeledes fik vi klargjort et par busser til kommende syn, samt hentet en masse bus-reservedele i Korsør, fra Torben Sørensen. Her anvendte vi den rummelige Leyland-DAB 7-1200B, Århus sporveje nr. 241, der med god plads på gulvet og bagperronen kunne tage det hele med.

En mere speciel opgave var at få trukket en Leyland-DAB serie II ad vor enderampe ned fra en sættevogn. Her anvendte vi vor Volvo Volvo B58-50, da vores traktor vurderes for let til en sådan opgave.

Leyland-DAB serie II'en er en årgang 1969, der har stået som plukbus hos Midtdjurs Autoophug, planen er, den skal ombygges til en café.

Med regn og byger på dagen, var der også et pænt besøg af museumsgæster, både småbørnsfamilier, og ældre, også med relation til buserhvervet.

Næste arbejdslørdag er flyttet til 10. september, grundet Kulturel Folkefest i Skælskør 2. og 3. september.

Danmarks Busmuseum i TV Øst 24. juli
Skrevet d 25/07 2016
24. juli bød aften-nyhedsudsendelsen hos TV Øst på gensyn fra serien "Kender du en". Heriblandt et indslag om Bushistorisk Selskab/Danmarks Busmuseum i Skælskør. 
 
Se indslaget på http://www.tveast.dk/nyheder/24-07-2016/1930/gensyn-med-skonne-mennesker-fra-kender-du-en?autoplay=1#player?clip#player
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Bussen netop ankommet til Danmarks Busmuseum d. 16. juli. Foto: Ole Vang
Volvo B705-03 årgang 1960
Skrevet d 19/07 2016

16. juli fik Danmarks Busmuseum udvidet samlingen med en Volvo B705-03 årgang 1960 med karosseri fra Hans Thisgaard Vejle Karosserifabrik. Det er en bus fra Granly Bussamling v/ Niels Sørensen, som det længe har været planen BHS skulle overtage. Bussen er oprindeligt leveret af Volvo-forhandler Østergaard-Vejvad i Esbjerg til De Gule Busser i Bredsten, hvilket bl.a. kan ses ved, at Østergaard-Vejvad bestilte busserne bygget med frontgitre fra den samtidige Volvo Amazon-personbil, uanset på hvilken karosserifabrik bussen blev bygget. Blandt dens skiftende ejere sidenhen er også orkestret Michael Learns to Rock, der anvendte bussen i slutningen af 1980-erne. Idet deres navn fortsat står på bussen, vil det vække opmærksomhed blandt vort museumspublikum.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
De fleste af busserne var kørt ud, for at give plads til indvielsestalerne inde i hallen. Foto: Lars Ersgaard
Danmarks Busmuseum åbnet
Skrevet d 01/07 2016
1. juli var dagen for vor åbning af Danmarks Busmuseum i Skælskør. Nærmere bestemt kl. 12, hvor vi fik hentet borgmester Stén Knuth og landdistrikts-, teknik- og ejendomsudvalgsformand Henrik Brodersen i pariserbussen, til at klippe indvielsessnoren. Derefter var det tid for indvielsestaler, hele syv, den sidste endda på vers. Derefter var det ikke blot tid for besigtigelse af Danmarks Busmuseum, men også frokost i form af øl, vand og pølser, og derefter kaffe og kage. Det var et velbesøgt arrangement hvor man ikke blot kunne se busserne og spirerne til den kommende museumsudstilling, men også mødt mange andre businteresserede.
 
Nåede du det ikke, er der rig lejlighed til at besøge Danmarks Busmuseum, vi holder åbent fredag 12-17, lørdag og søndag 10-17 i sommersæsonen frem til og med skolernes efterårsferie.
 
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
At kunne se en bus fra Danmarks senest-etablerede karosserifabrik, Alubus, sammen med busser fra ældre karosserifabrikker, Aabenraa, Sorø, Ørum-P., DAB m.fl. er nu muligt på Danmarks Busmuseum! Foto: Lars Ersgaard.
Alubus på Danmarks Busmuseum
Skrevet d 26/06 2016

For at gøre klar til vor åbning af Danmarks Busmuseum den 1. juli, havde vi fremskudt arbejdslørdag d. 25. juni.

Her fik vi bl.a. hentet en MAN-VW 9.136F med Alubus-karosseri årgang 1981, der de seneste ti år har været opbevaret af vor redaktør Lars Ersgaard, på gården Marelund i Lille Torøje på Stevns.

Jess fra JPM Bjergning & Transport/bjergning.dk stillede med sin Scania 114G-340 fejeblad til opgaven, mens redaktøren tog med for at bidrage med sit kendskab til denne unikke bus.

Da bussen har været startet hvert år, var det ingen sag at få bussen startet og kørt ud og op på fejebladet. Og snart var bussen i Skælskør, nu som del af Danmarks Busmuseums unikke samling af veteranbusser.

Med denne bus kan vi nu vise resultatet fra seneste gang nogen forsøgte at etablere en karosserifabrik fra busser, nemlig Alubus A/S i Rødekro, der etableredes i 1980.

Vi havde alle vore busser kørt ud af hallen for bl.a. at få ryddet op til åbningsdagen.  

Der var også besøg fra Fyn, nemlig den årlige medarbejderudflugt hos Christiansens Busser i Søndersø.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Med den første planche er opbygningen af museumsudstilling allerede i gang. Foto: Lars Ersgaard
Museumsudstilling på vej
Skrevet d 04/06 2016

Arbejdslørdagen d. 4 juni var lidt i konkurrence med hedebølgen og vore busser kørende Silkeborg Veteranrally, startnumre 88 og 93, men ni af vore frivillige var alligevel mødt frem. Vi fik klargjort et udstillingslokale til opbygning af udstilling, og allerede sat den største planche ind. På gangarealerne er ophængningen af skilderier allerede igang. Busbladet nr. 83 er samtidigt på vej ud til læserne, vi fik dem kuverteret idag. Busparken var naturligvis et stadigt tema på også denne arbejdslørdag, med oppolering af vor Setra S11s forcromning og frontparti og klargøring af vor Volvo B11 til sommerens opgaver.

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
SAS-bussen, og nogle af vore paraplybevæbnede deltagere, netop ankommet til Græsted Veterantræf. Foto: Lars Ersgaard.
BHS med på Græsted Veterantræf
Skrevet d 15/05 2016

Vor gamle SAS-bus var et stort trækplaster, da 16 af vore frivillige valgte at trodse regnbygerne og tog med på vor udflugt til Græsted Veterantræf d. 15. maj.

Vi havde fået plads imellem de mange deltagende lastbiler ved hovedindgangen. Det gjorde at mange af træfdeltagerne så vor bus, og med stor interesse valgte at kigge ind.

Mange forbløffedes over bussens lyse interiør med de store panoramavinduer i tagkanten, og huskede bussen fra i gamle dage fra deres første udlandsrejser med fly.

Det fik vi mange interessante kontakter ud fra, lige fra den første SAS-flyvning til USA over Grønland, til hvor man fortsat kan finde Bedford-styretøjsdele til venstrestyrede lastbiler. Ligesom vi også fik gjort opmærksom på Danmarks Busmuseum i Skælskør.

Veterantræffet var som altid et stort udbud af de sidste 200 års teknologi, med tog, biler, motorcykler, knallerter, land- og skovbrugsmaskiner, entreprenørmateriel, både, militær og gadeorgeler, med nok Danmarks største fokus på de dampdrevne maskiner.

Årets tema var endvidere Dansk Arbejde, hvorfor alle de danskbyggede maskiner bar "Landsforeningen Dansk Arbejde"s thorshammer-logo.  

Det var endvidere det sidste Græsted Veterantræf. Næste år vil træffet nemlig foregå på Grønnessegård Gods mellem Frederiksværk og Hundested, der dog ikke har de samme kollektivtrafikforbindelser som Græsted, hvorfor man allerede har tanker om tilbringerkørsel, med Leyland-veteranbusser med tigerdyrs-logo på fronten!

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Her skulle man forvente en rød bus, men ved TL-kongressen i Vejle i november 1989 kunne man se denne af Sechers ny Sovpolda-busser, til ruten Warszawa-Moskva. Foto. Lars Ersgaard.
Ny bog om Sechers Rutebiler
Skrevet d 13/03 2016

15. marts udsender forlaget J-Bog en ny bog om de i Djursland engang velkendte røde Sechers Rutebiler.

Den er skrevet af vor tidligere formand, journalist Mikael Hansen, og handler ikke blot om Sechers Rutebilers aktiviteter i Danmark fra 1932 til 1995, men også om Sovpolda-ruten, som man etablerede straks efter jerntæppets fald i 1989 imellem Warszawa og Moskva.

Det foregår på 104 sider, med mere end 160 illustrationer, og bogen kan købes her, se under "Bøger".

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Ny bog om Stautrup Karosserifabrik
Skrevet d 15/07 2015

Vor bushistoriker Jens Birch har forfattet en bog om Stautrup Karosserifabrik, et nu ophørt firma vi mest husker fra bogbusser og passageraptering af varebiler, men som i sin 96 år lange levetid, 1906-2002, byggede mange forskellige slags busser, som bogen naturligvis rummer billeder af, lige fra rutebiler og bybusser, til røntgenbusser og endda en hel sættevognsbus til Carlsberg-bryggeriet. Bogen, som fortæller om det karetmagerværksted Rasmus Skaarup etablerede i 1906, og som siden blev en af landets specialister i individuelt opbyggede buskarosserier, er udgivet af forlaget J-Bog. Den kan naturligvis købes på vor hjemmeside http://www.bushistorisk-selskab.dk/boeger/

Nyt skema for indbetaling af skattefradragsberettigede gavebeløb til Bushistorisk Selskabs kulturhistoriske arbejde.
Skrevet d 13/01 2015

Nu er vi godkendt hos SKAT som kulturhistorisk forening.

Det betyder du kan få skattefradrag for de beløb eller gaver, du yder til Bushistorisk Selskabs arbejde med at bevare rutebilernes kulturhistorie.

Det ny skema kan du se og udskrive herfra, på web-adressen

http://bushistorisk-selskab.dk/BHS_paragr8a_indbetalingsskema.pdf

Se også vor hverveplakat på web-adressen

http://bushistorisk-selskab.dk/BHS_veteranbusmuseum_plakat.pdf

 

SKAT godkender Bushistorisk Selskab som Kulturhistorisk Forening.
Skrevet d 21/11 2014
15. marts indsendte vi ansøgning til SKAT om at blive godkendt som Kulturhistorisk Forening. Den første betingelse vi skulle opfylde, var at vi inden 1. okt. skulle indsende en liste med mindst 75 navngivne gavegivere, der hver især skulle have indbetalt mindst 200,00 kr. – samt foreningens vedtægter, årsregnskab og medlemstal.
 
Den 27. sept. indsendte vi listen med vore 114 gavegivere, medlemmer som ikke medlemmer, der hver især havde indbetalt mindstebeløbet på 200,00 kr.  – hvor de fleste havde indbetalt langt mere. Bestyrelsen sender en stor tak til alle for gaverne.
 
Den 19. nov. modtog kassereren et brev fra SKAT - dateret 14. november - med positivt svar på vores ansøgning.
 
I første afsnit af godkendelsen, står følgende;
Godkendelse.
Bushistorisk Selskab godkendes efter ligningslovens § 8 A fra den 1. januar 2014 og indtil videre efter reglerne om velgørende foreninger, således at Bushistorisk Selskab kan modtage gaver med den virkning, at yderne kan få fradrag for gaver ved opgørelsen af deres skattepligtige indkomst indenfor de i ligningslovens § 8 A fastsatte grænser.
 
Det er en rigtig glædelig julegave vi her har modtaget, som betyder at private som virksomheder der ønsker at støtte Bushistorisk Selskab, kan donere store som små gavebeløb til det videre arbejde med bushistorien og veteranbusserne i Danmark.
Hermed inspiration til  en julegave til Bushistorisk Selskab.
 
Venlig hilsen
Ole Vang, kasserer
Bushistorisk Selskab - Se vores busser
I årene 1947 til 1950 kørte Aabenraa automobilselskab også bybus i Aabenraa. Bl.a. med denne Triangel O21 årgang 1935, som man anvendte frem til 1949. Sv. E. Ersgaard fangede den her ved dens endestation på Aabenraa Statsbanestation.
Ny bog om Aabenraa Automobilselskab
Skrevet d 05/11 2014

I vores boghandel har vi fået en ny titel, nemlig "Aabenraa Automobilselskab" der bringer beretningen om det sønderjyske busselskab, der etableredes til erstatning for de urentable Aabenraa Amts Jernbaner i 1926, og med sine iøjnefaldene røde og sorte busser varetog den lokale og regionale bustrafik ud fra Aabenraa frem til 1997.
Jens Birch, Lars Ersgaard og Claus Hansen har begået bogen i fællesskab, og det er blevet til 108 sider med flere end 125 illustrationer, heraf mange i farver.

Se mere på http://www.bushistorisk-selskab.dk/boeger/

Bushistorisk Selskab - Se vores busser
Den store ”Stena Nautica” fra Grenå Varberg-overfarten lægger til i Hundested, foran det store fremmødte publikum. Foto: Lars Ersgaard.
Grenå-Hundested genåbnet for en dag
Skrevet d 07/09 2014

Med busvognmand Klaus Gotschalk’s store engagement lykkedes det d. 6. september, i Bushistorisk Selskabs regi, at genåbne Grenå-Hundested-færgeruten for en dag, som en markering af 80-året for, at en kreds af rutebilejere etablerede færgeruten 14. juli 1934. Markeringen skete ved at chartre Stena Lines færge Stena Nautica for en dobbelttur Grenå-Hundested-Grenå, som led i en mindeudflugt til Hundested. 220 gæster deltog i udflugten, de fleste 60+, og mange med relation til færgeoverfarten som hyppig passager eller medarbejder, eller med generel passion for det maritime. Der var arrangeret tilbringerbus-kørsel til Grenå henh. Hundested i veteranbusser. I Hundested var der udflugter med veteranbus, bl.a. til Knud Rasmussens hus, og på færgen var der plancheudstillinger fra Grenaa Egnsarkiv og Færgehistorisk Selskab, og foredrag om færger ombord, ved bl.a. tidl. flagskipper Eigild Skibild og færgehistoriker Mogens Nørgaard Olesen.
Lars Ersgaard

Mere Bushistorisk Selskab på Facebook
Skrevet d 11/08 2014

I kender sikkert alle vor Facebook-gruppe: Bushistorisk Selskab, https://www.facebook.com/groups/132458646932545/.

Nu har vi oprettet en side mere: Veteranbusserne - Skælskør, https://www.facebook.com/veteranbusserne .

SE SENESTE NYT
KOMMENDE AKTIVITETER
BUSBLADET
SE VORES BUSSER