Ny bog – Busstoppesteder i Danmark
Busstoppestederne har indtil ikke haft den store opmærksomhed inden for bus-litteraturen, selvom store dele af dagens busrejser foregår på dem, men det har Jef Pallavacini gjort noget ved i sin nye bog “Busstoppesteder i Danmark”, der er udkommet hos forlaget J-Bog her midt i juni 2024, og som også vil kunne bestilles med medlemsrabat i vor boghandel.
Et busstoppested er ikke blot en markering i form af et stoppestedsskilt, men ofte også en komfortforanstaltning i form at et læskur eller en læskærm.
Begge gennemgås omhyggeligt i bogen med mange billeder med forklarende tekst. Stoppestedsskiltene kommer vi igennem lige fra da det var noget rutebilejeren selv fik støbt, til forskellige arkitekttegnede modeller bestilt udformet af enten kommunen eller trafikselskabet. Samme gælder for læskurene henh. læskærmene, hvor vi dels præsenteres for tidlige læskure bygget af en lokal tømrer, til de første man kunne købe færdigt og få sat op, bl.a. arkitekt Poul Cadovius’ kupler støbt i glasfiberarmeret plast. Ligeledes kommer vi igennem de mange arkitekttegnede, der enten er bestilt af trafikselskaberne, eller leveret reklamefinansieret af AFA Decaux.
Bogen er blevet til på basis af billeder optaget på adskillige busnørd-rejser. Det er derfor en righoldig samling af hverdagsbilleder af busstoppesteder, med al den patina (Bevoksning, buler, råd og grafitti!) som hører hverdagen til, og ofte er der også kommet en rutebil med på billedet. Bogen viser dermed en masse interessante miljøer af oftest ydmyge træskure, som desværre står til at forsvinde, enten ved at busruten bliver nedlagt (Oftest!), eller der opsættes et nyt moderne uden den samme patina.
Bogen, som viser flere end 300 stoppesteder i det danske rigsfællesskab på 136 sider, har normalprisen kr. 298,- men er du medlem af vor forening kan du erhverve den i vor boghandel til kr. 223,50-. Bestil den på salg@bushistorisk-selskab.dk